De gouden lijst; een kleur die in opmars is

Een interieur is niet compleet als je muren leeg zijn. Daarom kiezen steeds meer mensen voor het ophangen van kunstwerken, foto’s, diploma’s of andere zaken, zoals een gesigneerd shirt van je favoriete sportclub of een trouwjurk. Spiegels worden ook vaak opgehangen, omdat spiegels de kamer een ruimtelijk effect kunnen geven. In de zoektocht naar geschikte lijsten voor jouw kunstwerk of objecten kom je tot de ontdekking dat er enorm veel keuze is. Een keuze die je zou kunnen maken is de gouden lijst. Maar waar moet je op letten als je voor deze variant kiest en waarom is de goudkleurige lijst zo populair? In onze blog vertellen we er meer over.

Goud is geen goud

Met een gouden lijst bedoelen we geen lijst van massief goud. Ten eerste is het een onbetaalbaar materiaal en in de regel is het materiaal ook niet stevig genoeg om er een lijst van te maken. Maar een lijst kan wel in een goudkleur worden gespoten. Gouden lijsten worden doorgaans van materialen, zoals hout, aluminium of metaal gemaakt en in een gouden kleur geverfd. Zo kun je dus toch een mooie gouden lijst aan de muur hangen. Steeds meer mensen kiezen voor de gouden lijst en dat heeft ook een reden.

De gouden lijst als blikvanger

Een gouden lijst mag echt als een blikvanger worden gezien en de kleur is vrijwel met ieder kunstwerk en object te combineren. Toch zijn dergelijke lijsten niet voor ieder interieur geschikt. Goud komt het vaakst voor in een Scandinavisch interieur. In deze inrichtingen kiezen mensen steeds vaker voor gouden accenten en daaronder gouden lijsten die worden opgehangen. Het geeft de inrichting niet alleen een warme, maar ook luxueuze uitstraling. Omdat de Scandinavische stijl immens populair is, is het ook niet vreemd dat gouden lijsten aan een opmars bezig zijn. Ondanks dat zijn zwarte, zilveren en witte lijsten nog altijd het populairst.

Van welke materialen wordt de gouden lijst gemaakt?

De gouden lijst is dus geen lijst van massief goud, maar de lijst heeft een gouden coating. Of liever gezegd verflaag. Professionele lijstenmakers – die eventueel ook op basis van jouw wensen een lijst op maat kunnen maken – spuiten de lijsten op professionele wijze in een gouden kleur. Met als doel dat jij een prachtige gouden lijst aan de muur kunt hangen. Als je hiervoor kiest heb je nog wel wat keuze uit bijvoorbeeld de soort materialen waarvan de lijst is gemaakt. In de regel worden gouden lijsten van hout, metaal of aluminium gemaakt.

Lijsten in alle vormen en maten die je kunt verzinnen

De ene gouden lijst is de andere niet. Goud heb je in verschillende tinten en je kunt natuurlijk ook keuzes maken uit verschillende vormen. Ga je voor een mooie gouden lijst met opstaande randen, in de Barokstijl of kies je juist voor een minimalistische lijst? De  keuze is reuze en het beste wat je ook kunt doen is om eens een professionele lijstenmaker te bezoeken. Hier krijg je een veel beter beeld van de keuzes die je hebt en zie je ook in levende lijve voorbeelden van lijsten die je kunt kiezen of kunt laten maken.